четвер, 25 березня 2010 р.

Зустрічаємо свято!

Наші традиції: Великдень

Христове воскресіння

«Свято свят і торжество торжеств», — так іменують Великдень православні християни. Цього дня весь християнський світ відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих — подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла — над темрявою.

Новозавітний, християнський Великдень був установлений апостолами після Хресної смерті й воскресіння Ісуса Христа як свято виходу з життя гріховного і знайдення життя вічного.


Ворота раю відкриті

Того, хто помре на Великдень, вважають дуже щасливим, бо саме цього дня ворота раю відкриті, й душа без усякого суду потрапляє туди.

Вважають, що у Великодню ніч відкриваються всі земні скарби, які світяться на землі чарівними вогниками, проте побачити їх може лише дуже мала дитина, помисли якої чисті.


Чистий четвер

Шанованим днем є останній четвер, що передує Великодню — чистий, або Великий четвер. Цього дня потрібно купатися або обливатися водою на світанку, обкурювати житло від будь-якого зла, прибирати в ньому, фарбувати й розмальовувати яйця, виготовляти й випікати паски.


Крашанки й писанки

Невід’ємною частиною Великоднього свята є крашанки й писанки. Яйце — це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду.

В Україні існують два види фарбованих яєць: крашанки й писанки.

Крашанки — це варені яйця, пофарбовані природними барвниками одним кольором: жовтим, коричневим — від лушпиння цибулі, червоним — від соку буряка тощо. Крашанки їдять, коли граються діти у великодні ігри.

Писанки — це сирі яйця з нанесеними на них символічними візерунками, В давнину писанки не варили, щоб не вбивати живу силу зародка. Сьогодні люди не надають писанкам такого значення, тому часто трапляються писанки з варених або видутих яєць.


Прикмети на Великдень

  • Не кожен день — Великдень, а хліб — не паска.
  • Коли на Великдень ясно світить сонце, то через три дні падатиме дощ.
  • Коли на Великдень дощ або хмарно, буде врожай.
  • Коли на Великдень спить господар, то виляже пшениця, а якщо господиня — льон.

4 коментарі:

  1. Очень важный праздник. Жаль только что много людей под формальностями забывают его истинный смысл и назначение...

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже важлива інформація!!! і цікава!

    ВідповістиВидалити